Cosmetica & Verzorging

Alles over je huid beschermen in de zon!

  • april 20, 2022
  • 3 min read
Alles over je huid beschermen in de zon!

Velen van ons realiseren zich niet hoe ernstig de zonnestralen voor onze huid kunnen zijn tot het te laat is. Te veel blootstelling aan de zon in de loop der jaren kan rimpels, pigmentatie, veroudering en huidkanker veroorzaken. Het goede nieuws is echter dat we van de zon kunnen genieten en schade kunnen voorkomen met enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen. Lees hier meer over hoe je huid beschermen tegen de zon!

Schade door de zon

De zon zorgt voor warmte, een goed humeur, en de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Je moet echter ook voorzichtig zijn met de zon. Zelfs als je buiten bent op een bewolkte dag kun je nog worden blootgesteld aan gevaarlijke ultraviolette stralen.

Iedereen is wel eens een keer verbrand. In de meeste gevallen is dit alleen maar een irritatie, maar in sommige gevallen kan er een zeer ernstige zonnebrand ontstaan. Ook uitdroging en verkleuring van je huid zijn effecten die direct na blootstelling aan de zon merkbaar worden.

Ook zijn er gevolgen op de lange termijn. Zo kan langdurige blootstelling aan de zon leiden tot versnelde veroudering, pigmentvlekken en een verhoogde kans op huidkanker.

1. Zoek de schaduw op

De UV-stralen van de zon zijn het sterkst op het midden van de dag, tussen 11.00 en 16.00 uur, wat je een reden geeft om een schaduwrijk plekje te zoeken als je van het zomerse weer gaat genieten. Houd er rekening mee dat schaduw van bomen niet altijd effectief is bij het blokkeren van UV-stralen, dus ga op zoek naar plekken met een dak of een paraplu.

2. Draag beschermende kleding

Op een warme zomerdag is het verleidelijk om zoveel mogelijk huid te laten zien om koel te blijven. Het dragen van lange mouwen of broeken houd je niet koel op warme zomerdagen, maar beschermt jouw huid wel tegen blootstelling aan de zon. Bescherm het gezicht met een hoed en zonnebril met uv-bescherming.

3. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is waarschijnlijk de meest gebruikelijke aanbeveling om schade door de zon te voorkomen, maar sommige mensen beseffen nog steeds niet hoe belangrijk het is. Een goede zonnebrandcrème moet deel uitmaken van jouw dagelijkse routine, en niet alleen voor uitstapjes naar het strand.

Draag zonnebrandcrème met een hoog SPF (sun protection factor). Breng zonnebrandcrème royaal aan op alle lichaamsdelen die niet door kleding worden bedekt. Vergeet ook je lippen niet, want deze huid is heel dun. Smeer je 15 minuten voordat je naar buiten gaat in en breng het elke twee uur of na zwemmen of flink zweten opnieuw aan.

4. Reflecties

Vermijd reflecterende oppervlakken zoals sneeuw en zand, omdat deze UV-stralingen weerkaatsen op het gezicht en lichaam, waardoor je een groter risico loopt op overmatige blootstelling aan schadelijke UV-stralen.

5. Voldoende water drinken

Water is essentieel voor het goed functioneren van alle belangrijke systemen in je lichaam. Daarom helpt genoeg water drinken de vochtbalans van je lichaam op peil te houden. Ook zorgt het voor een gezonde huid én voorkomt het een zonnesteek.

Tot slot

Het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Je kunt dit onder andere doen door zonnebrandcrème te gebruiken, een zonnebril mee naar buiten te nemen en een hoed te dragen. Een goede bescherming tegen de zon helpt je huid om jong en mooi te blijven!

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *