Cosmetica & Verzorging

Waarom kiezen voor make-up zonder schadelijke stoffen? Ontdek het nu!

  • april 16, 2022
  • 4 min read
Waarom kiezen voor make-up zonder schadelijke stoffen? Ontdek het nu!

Wist je dat wat je op je huid smeert net zo belangrijk is als wat je eet? Studies tonen aan dat bepaalde stoffen in make-up een negatief effect hebben op je huid en lichaam. Dat is iets wat je niet wilt, toch? Daarom hebben we dit artikel over make-up zonder schadelijke stoffen voor je gemaakt. Laten we direct ter zake komen!

Tegenwoordig zijn er steeds meer producten die gemaakt zijn van milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten. Ook is het publiek zich meer bewust van giftige ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. We willen allemaal make-up zonder troep.

Make-up met troep!

In Europa worden cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten in de gaten gehouden door strenge wetten. Hoewel er toch stoffen in cosmetica gevonden worden die gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid. Veel make-up producten bevatten giftige stoffen, waaronder lood. Oppassen geblazen dus!

Hoe vind je make-up zonder schadelijke stoffen?

Helaas staan niet alle ingrediënten vermeld. Het is daarom lastig om te bepalen welke make-up schadelijke stoffen bevat. Gelukkig kunnen we bij enkele bestanddelen wél uithelpen. Bekijk het lijstje hieronder! De volgende keer dat je make-up aanbrengt met jouw schone make-up kwasten, dan doe je dat met een goed gevoel.

1. Parabenen

Door conserveringsmiddelen zoals parabenen te gebruiken, maken de fabrikanten hun producten langer houdbaar. Parabenen ontregelen de hormonen en worden in verband gebracht met allergiën. Lees goed welke ingrediënten in een product zitten. Kijk uit als je methylparaben, isobutylparaben, ethylparabe, propylparaben of butylparaben tegenkomt.

een vrouw smeert make-up zonder schadelijke stoffen op

2. Siliconen

Controleer jouw etiketten op ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicone. Siliconen beïnvloeden jouw immuunsysteem negatief. Wist je dat het zelfs in verband gebracht wordt met onvruchtbaarheid?

3. Parfum

De meest voorkomende vorm van huidirritatie wordt veroorzaakt door parfums die in gangbare schoonheidsproducten zitten. Cosmetische producten met parfum irriteren met name de gevoelige huid en veroorzaken roodheid of jeuk.

4. Microplastics

Om de textuur van make-up te verbeteren voegen sommige fabrikanten microplastics toe. Bovendien wordt een product hierdoor ook waterproof. Helaas is dit gevaarlijk voor onze gezondheid en het milieu. Je herkent microplastics aan de namen polypropylene, polyethylene, polyethylene terephthalate en polymethyl methacrylate.

5. Petroleum (minerale olie of teer)

Dit is geen goed ingrediënt om in je huidverzorgingsproducten te hebben. Petroleum is een bijproduct van de olie-industrie en wordt gebruikt in een verscheidenheid van producten. Petroleum sluit je huid af en verstopt je poriën, wat kan leiden tot acne.

6. Triclosan

Triclosan is een ingrediënt in veel cosmetica en verzorgingsproducten. Het wordt gebruikt vanwege de antibacteriële werking. Dit ingrediënt wordt in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid.

7. Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt in cosmetica om te verzachten. Ze zijn afkomstig uit olie en hebben een aantal ongewenste bijwerkingen, waarvan allergische reacties de bekendste zijn.

8. Lood

Lood is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je die glimmende, nieuwe lipkleur aanbrengt. Maar dat zou het wel moeten zijn. Lood is een veelgebruikt ingrediënt in lippenstift, en het is gevaarlijk. In voldoende hoge doses – en zelfs in lagere concentraties na verloop van tijd – kan het schade toebrengen aan je organen en bijdragen aan kanker.

9. Alcohol (synthetisch)

Heb je je ooit afgevraagd waarom je gezicht aanvoelt alsof het in brand staat nadat je je nieuwe vochtinbrengende crème hebt aangebracht? Of misschien heb je een rare uitslag die komt en gaat, en het lijkt nooit beter te worden, wat je ook doet. Het kan zijn dat alcohol de boosdoener is. Synthetische alcohol irriteert de huid, maar het zit in veel huidverzorgingsproducten.

Tot slot

De volgende keer dat je nieuwe make-up koopt, dan weet je hoe belangrijk het is om make-up zonder schadelijke stoffen te kiezen. Lees goed de verpakking en volg onze tips op. Jouw huid is je dankbaar!

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *