Werk & Vrije Tijd

Hoeveel stress is normaal? Stress verminderen in 9 tips!

  • april 17, 2022
  • 5 min read
Hoeveel stress is normaal? Stress verminderen in 9 tips!

Het hoge tempo van het leven en de overvloed aan prikkels hebben een negatieve invloed op onze gezondheid: we hebben voortdurend last van stress. Stress verminderen klinkt echter makkelijker dan het is. Hier vind je de beste tips en trucs om je te helpen omgaan met stress, iets wat we allemaal zouden moeten leren doen.

Waarom stress ongezond is

Stress is een onderdeel van het leven. Het houdt je klaar om actie te ondernemen. Als je bijvoorbeeld een auto op je af ziet komen, zal je lichaam zich klaarmaken om te bewegen zodat je niet geraakt wordt. Dat is geen slechte zaak.

Maar als je lange tijd gestrest bent, eist dat zijn tol van je lichaam. In feite denkt je lichaam dat het aangevallen wordt als je gestrest bent. Onderzoek toont aan dat chronische stress vaak leidt tot een hoge bloeddruk, en zelfs hartaanvallen. Je hebt weinig energie, en vaak last van hoofdpijn.

Weinig stress in je leven zorg voor een betere balans, productiviteit en algemene gezondheid. Daarom is het belangrijk te weten hoe je stress kunt verminderen. Lees onze praktische tips over hoe stress te verminderen hieronder!

1. Verminder stress met beweging

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om stress te verminderen, omdat het cortisol in je hersenen aanmaakt. Dit is het stofje dat verantwoordelijk is voor jouw stress. Door regelmatig te bewegen heb je niet alleen minder stress, maar je slaapt ook beter. Al is het maar een blokje om, elke hoeveelheid beweging helpt om de stress te verminderen.

2. Gezonde voeding

Gezonde voeding draagt bij aan je algehele welzijn. Om je buik niet te stressen is het belangrijk om gezonde producten te eten zoals noten, fruit en genoeg groente. Het schijnt dat producten met kalium de bloeddruk verlagen, en dat is precies wat je nodig hebt.

3. Let op je ademhaling

Ben jij je bewust van je ademhaling? Als je antwoord nee is, dan is het tijd om bewust te worden. Jouw ademhaling heeft een grote invloed op jou stress-gevoel. Je hartslag gaat omlaag waardoor stress minder wordt. Probeer bijvoorbeeld enkele ademhalingsoefeningen.

4. Stress verminderen met je favoriete muziek

Meerdere studies tonen aan dat muziek helpt bij het verminderen van stress. Met name klassieke muziek werkt goed. Valt dat niet in jouw smaak? Ook je lievelingsmuziek helpt. Dus als je de volgende keer gespannen of angstig bent, zet dan het volume van je telefoon of stereo-installatie hoger en laat jouw favoriete nummers je kalmeren.

5. Kalmerende kruiden

Als je je gestrest voelt, of als je even een pauze nodig hebt van de drukte van alledag, is het een goed idee om een time-out te nemen met wat rustgevende kruiden. Ze ontspannen je lichaam en je geest – en aangezien er zoveel heerlijke kruiden zijn die goed werken tegen stress, zul je geen moeite hebben om er een te vinden die bij je past.

Kruiden kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt er thee van zetten door de kruiden in kokend water te laten trekken, of je kunt de helende eigenschappen van kruiden rechtstreeks op de huid aanbrengen met een verstuiver van essentiële oliën of een aromatisch bad. Als dat niks voor je is, geniet dan van de geur door middel van wierook!

Kruiden die bekend staan om hun kalmerende werking zijn onder andere kamille, lavendel, basilicum, valeriaan en tijm.

6. Zoek de warmte op

Warmte is een natuurlijke manier om het lichaam te ontspannen. Als je je gespannen voelt, kan wat tijd in de zon of een warm bad je helpen je meer ontspannen en relaxed te voelen. Combineer het warme bad met een heerlijke badolie voor optimale rust. Warmte helpt ook je bloedvaten te openen, wat de bloedsomloop verbetert en spierpijn verlicht.

7. Doe iets makkelijks

De volgende keer dat je je overweldigd voelt door stress, geef je hersenen dan de kans om even afstand te nemen van alle chaos door iets simpels en gedachteloos te doen: doe de afwas, vouw de was op of veeg de vloer. Als je hersenen de kans krijgen om zich te concentreren op iets alledaags en gemakkelijks, kunnen ze een broodnodige adempauze nemen om zichzelf op te laden.

8. Praten helpt

We hebben allemaal verschillende manieren om met onze gevoelens om te gaan. Sommige mensen praten het graag uit, terwijl anderen het liever voor zichzelf houden. De laatsten zijn degenen die het risico lopen meer stress te ervaren dan nodig is.

Het opkroppen van emoties veroorzaakt stress. Praat daarom met andere mensen. Als je het moeilijk vindt om met vrienden en familie over jouw gevoelens te praten, dan kan je een therapeut of psycholoog zoeken. Praten is op vele manieren gunstig. Ten eerste kun je de dingen loslaten die je dwarszitten. Ten tweede krijg je de kans om te weten wat andere mensen van je probleem vinden, zodat je de situatie beter kunt analyseren. Ten derde komen de mensen om je heen te weten hoe je je voelt, zodat ze je kunnen helpen als dat nodig is.

Dit lijkt in het begin misschien een moeilijke taak, maar als je eenmaal de juiste persoon hebt gevonden, valt al het andere snel genoeg op zijn plaats!

9. Telefoon uit

De makkelijkste manier om je stressniveau laag te houden is door de stekker eruit te trekken. Alle prikkels die binnenkomen moeten door je hersenen verwerkt worden en zorgen ervoor dat je je gestresst voelt. Telefoon en televisie zorgen tegenwoordig voor een heleboel extra prikkels. Zet de televisie uit, leg de mobiele telefoon neer en lees een boek of tijdschrift!

Tot slot

Stress verminderen is beter voor je gezondheid, daarom hopen we dat onze tips geholpen hebben. Zet een muziekje aan, dans, let op je ademhaling en eet gezond. Hebben we goede tip gemist? Laat hieronder een comment achter.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *